Om / About

startScreen

Sliperiet Gylsboda är ett leaderprojekt med stöd ifrån Europeiska Unionen. Läs mer om Leader på Leader Skånes Ess hemsida här! Läs mer om Europeiska jordbruksfonden här!

Bidrag från EU, Länsstyrelsen, Osby Kommun, Sparbanken Skåne samt Gräsrotsinsamlingen har möjliggjort stora investeringar i ny värmeanläggning med CTC bergvärmesystem, golvvärme, installation av vatten, el och FANN avloppssystem. Övrigt renoveringsarbete har möjliggjorts med hjälp av generös sponsring med material från ett antal av våra samarbetspartners.

Den aktuella utställningen pågår till slutet på juli:

Lindqvist & Omdal

För info & bokningar vänligen ring 0703109162

Det omfattande renoveringsarbete av Sliperiet Gylsboda pågår löpande.

Övriga konstnärer som finns representerade i Sliperiet är tyske konstnären Bodo Langner med keramiktavlor. Raimo Veranen med bl a monotryck. Karin Linderoth med böcker och vykort. Från Danmark har vi alster av Peter Knivmakare. Några skulpturer av Sculptor Justas från Litauen finns också att njuta av. Lindberg Diabas & Silver har några alster på plats och Rudolf Germeroth har med små runstenar & annat. Biodlare Eva Andersson har med sina produkter. Sigrid Germeroth har gjort handstickade ullsockor, oljor och vinäger smaksatta med frukt och bär. Hemkokt marmelad och annat gott.

Fri entré

Under Nässelfrossan är vi med den 24-29 Juni med konst, hantverk och historia. Konstutställning med målningar av Fredrik Lindqvist, skulptur & keramik av Yvonne Omdal, barnböcker och målningar av Karin Linderoth och smycken m.m. av Lindberg Diabas & Silver. 

Kaffeservering med hembakat. Aktiviteter med runristning pågår med Rudolf Germeroth som handledare. Anmälan sker via Nässelfrossan. Stående utställning av mineraler & fossiler samt historia kring diabasbrytningens Gylsboda finns också i den vackra industribyggnaden. Öppettider: måndag–lördag 13:00–16:00 Fri entré (deltagande i runristningskursen är avgiftsbelagd, hanteras via Nässelfrossans bokningssystem).
Plats: Sliperiet Gylsboda
Arrangör: Sliperiet Gylsboda och Karin Linderoth 

3 aug Gylsboda Festival

Kl 11-17
Konst och hantverk fyller Gylsboda, både i och omkring den gamla Transformatorstationen
och Sliperiet Gylsboda. Skogscafé i det fria och musikunderhållning med irländsk folkmusik på em med Declan Oconnell och
konsert vid Sliperiet kl 16.30 av unga talangen Eva Jumatate, bl a känd från tv4:as Talang där Eva kom topp tre i Sverige.
En rad spännande utställare visar måleri, skulptur, keramik mm. Prova på aktiviteter och Drakartist för barnen.
Fri entré
Konst- och antik auktion den 10 aug. Bl a Raimo Veranen konst kommer att gå under klubban.
Älmhults konstrunda 31 aug-1 sept är vi med i.
Kulturarvsdagen 8 sept deltar vi i med öppet hus.
Geologins Dag den 14 sept deltar vi med öppet hus.

(Under sommaren Öppettider: Fredagar kl 13-16. Lördagar kl 11-16. Söndagar kl 11-16. Och så det viktigaste: alla andra dagar & tider enligt överenskommelse. Det betyder alltså inte att det är stängt övriga tider & dagar, bara att det är säkrast att ringa innan, tel 0703109162. Vi är på plats för det mesta, så tveka inte att ringa.)

 (During the summer Opening Hours: Friday 1 pm- 4 pm, Saturday 11 am – 4 pm, Sunday 11 am- 4 pm Please call +4670 3109162 for booking at other times.)

Välkomna att besöka oss. En stående utställning med gamla bilder från Diabasbrytnigen under tidigt 1900 tal och en med mineraler och fossiler finns också till beskådan. Den är den enda i sitt slag i Skandinavien.

För att hitta hit, sök på Sliperiet Gylsboda på google maps.

Byggnaden uppfördes under tidigt 1900-tal. Huset användes först som lokal för ett finstenshuggeri. Här höggs de stora blocken itu till användbara bruksstenar, till exempel gravvårdar. Efterhand upphörde denna verksamhet. Eftersom liknande förädling av stenen förekom på fler platser var det inte lönsamt längre. Byggnaden användes sedan enbart som verkstad och smedja.

Här tillverkades krankrokar, släggor, kilar, mejslar, bergsborrar, kättingar och många andra av stenarbetarnas arbetsredskap. I lokalerna tillverkades och reparerades också skrotlådor i olika storlekar – de rymde allt ifrån 1,5 till 3,5 kubikmeter sten. När elektriciteten togs i bruk i stenbrotten 1926 fick de äldre ångkranarna byggas om till eldrift. Då kom en ny yrkesgrupp, elektrikerna, in i arbetslagen i sliperiet. Smederna var redan från stenindustrins början viktiga personer som höll stenhuggarnas dagliga arbetsredskap, borrar och mejslar, i andvändbart skick. Borrmaskiner som drevs med tryckluft ersatte så småningom det tunga hantverket med släggor, mejslar, kilar och borr.

Från och med 1 juli 2016 disponerar föreningen Sliperiet Gylsboda lokalen. Vi som förening vill utveckla och skapa möjligheter för konstnärer att verka och kunna visa sin konst. Vi vill skapa ett levande kulturcenter. Foton kommer att visa gamla tiders diabasbrytning och gamla verktyg kommer att visas.  Samtidigt kommer aktiva konstnärer på plats att visa sitt hantverk. Konst i olika uttrycksformer, konsthantverk och mathantverk skall erbjuda besökaren en intressant helhetsupplevelse.

På sikt kommer även en kursverksamhet kring konsthantverk att byggas upp. Viss kursverksamhet är redan igång, bl a hällristnins- och runstenshuggning.

Välkommen som medlem i föreningen Sliperiet Gylsboda. Vill du engagera dig ytterligare är detta mycket välkommet! Medlemsavgiften för 2019 är 200kr/familj. Formulär att fylla i finns under ”kontakta oss”. Det går även bra att skicka ett epost till medlem@sliperietgylsboda.se . Kom ihåg att ange namn och telefonnummer, så lägger vi till er i medlemsregistret! Bg nr 344-1912. Tack!

 

Annonser