Om / About

startScreen

Sliperiet Gylsboda är ett leaderprojekt med stöd ifrån Europeiska Unionen. Läs mer om Leader på Leader Skånes Ess hemsida här! Läs mer om Europeiska jordbruksfonden här!

Bidrag från EU, Länsstyrelsen, Osby Kommun, Sparbanken Skåne samt Gräsrotsinsamlingen har möjliggjort stora investeringar i ny värmeanläggning med CTC bergvärmesystem, golvvärme, installation av vatten, el och FANN avloppssystem. Övrigt renoveringsarbete har möjliggjorts med hjälp av generös sponsring med material från ett antal av våra samarbetspartners.

45292100_2050968938272977_6155952844122882048_n

För närvarande pågår ett omfattande renoveringsarbete av golvet i stora hallen, vilket innebär att vi inte kan hålla öppet under ordinarie öppettider. Planerad nyöppning blir till vårt Event i Advent – julmys i Sliperiet Gylsboda med konst, hantverk och annat som hör julen till. Efter höstens renovering och golvjobb och installation av den stora mineral- och fossilutställningen slår vi upp portarna kl 13.00-19.00 lörd & sönd och kl 16.30-19.00 den8-16 dec. Ett antal utställare kommer att visa sina alster. Karin Linderoth kommer att ha med sina fantastiska barnböcker, originalmålningar samt julkort, julbonader och konsttryck. Väggarna kommer att prydas av Margaretha Juhlins ljuvliga änglamålningar och hon kommer att ha med sina böcker och kort. Från Danmark kommer Peter Knivmakare och han har även med handmålade scarfsar. Lindberg Diabas & Silver kommer att ha med sina alster och Rudolf Germeroth har med små runstenar & annat. Biodlare Eva Andersson deltar med sina produkter. Föreningen frestar med mysigt julkafé. Här hittar ni de finaste granarna till jul, allt till ljuvliga priser. Handstickade ullsockor, oljor och vinäger smaksatta med frukt och bär. Hemkokt marmelad och annat gott. Här hittar du julklappen du söker. Julpyssel för stora och små. Sagostund i myshörnan med barnboksförfattaren kl 16 på helgerna. Överraskning till barnen. Materialsatser till t ex kransar kommer att finnas, även färdiga kransar för dig som inte vill pyssla själv. Lotteri med fina priser. Fri entré

(Under sommaren Öppettider: Fredagar kl 13-16. Lördagar kl 11-16. Söndagar kl 11-16. Och så det viktigaste: alla andra dagar & tider enligt överenskommelse. Det betyder alltså inte att det är stängt övriga tider & dagar, bara att det är säkrast att ringa innan, tel 0703109162. Vi är på plats för det mesta, så tveka inte att ringa.)

We´re closed at the moment due to a big work on the floor. Event in Advent will be open from 8-16 dec. (During the summer Opening Hours: Friday 1 pm- 4 pm, Saturday 11 am – 4 pm, Sunday 11 am- 4 pm Please call +4670 3109162 for booking at other times.)

Välkomna att besöka oss. På plats finns bl a alster av Sculptor Justas, runstenshuggare Rudolf Germeroth och Lindberg Diabas & Silver.

För att hitta hit, sök på Sliperiet Gylsboda på google maps.

Just nu är vi inne i ett renoveringsskede, så vi har ingen stående utställning.

Byggnaden uppfördes under tidigt 1900-tal. Huset användes först som lokal för ett finstenshuggeri. Här höggs de stora blocken itu till användbara bruksstenar, till exempel gravvårdar. Efterhand upphörde denna verksamhet. Eftersom liknande förädling av stenen förekom på fler platser var det inte lönsamt längre. Byggnaden användes sedan enbart som verkstad och smedja.

Här tillverkades krankrokar, släggor, kilar, mejslar, bergsborrar, kättingar och många andra av stenarbetarnas arbetsredskap. I lokalerna tillverkades och reparerades också skrotlådor i olika storlekar – de rymde allt ifrån 1,5 till 3,5 kubikmeter sten. När elektriciteten togs i bruk i stenbrotten 1926 fick de äldre ångkranarna byggas om till eldrift. Då kom en ny yrkesgrupp, elektrikerna, in i arbetslagen i sliperiet. Smederna var redan från stenindustrins början viktiga personer som höll stenhuggarnas dagliga arbetsredskap, borrar och mejslar, i andvändbart skick. Borrmaskiner som drevs med tryckluft ersatte så småningom det tunga hantverket med släggor, mejslar, kilar och borr.

Från och med 1 juli 2016 disponerar föreningen Sliperiet Gylsboda lokalen. Vi som förening vill utveckla och skapa möjligheter för konstnärer att verka och kunna visa sin konst. Vi vill skapa ett levande kulturcenter. Foton kommer att visa gamla tiders diabasbrytning och gamla verktyg kommer att visas.  Samtidigt kommer aktiva konstnärer på plats att visa sitt hantverk. Konst i olika uttrycksformer, konsthantverk och mathantverk skall erbjuda besökaren en intressant helhetsupplevelse.

En stående stor utställning med mineraler och fossiler kommer att visas när byggnaden är renoverad. Utställningen blir den enda i sitt slag i Skandinavien.

På sikt kommer även en kursverksamhet kring konsthantverk att byggas upp. Viss kursverksamhet är redan igång, bl a hällristnins- och runstenshuggning.

Välkommen som medlem i föreningen Sliperiet Gylsboda. Vill du engagera dig ytterligare är detta mycket välkommet! Medlemsavgiften för 2018 är 200kr/familj. Formulär att fylla i finns under ”kontakta oss”. Det går även bra att skicka ett epost till medlem@sliperietgylsboda.se . Kom ihåg att ange namn och telefonnummer, så lägger vi till er i medlemsregistret! Bg nr 344-1912.

 

Annonser